Ягодова терина
Рейтинг: Сложност: Изпробвана: 1 Любима на 24 готвача |
Снимката е добавена от gkostova04
Необходими продукти
- За слоя от шампанско:
- • 1 с.л. желатин
- • 1/3 ч.ч. захар
- • 1 и 1/2 ч.ч. шампанско или пенливо вино
- • 1/2 ч.ч. нарязани на ивички ягоди
- За ягодовия слой:
- • 1 с.л. желатин
- • 2 с.л. шампанско или пенливо вино
- • 900 г ягоди
- • 2 с.л. лимонов сок
- • 3-6 с.л. захар
Начин на приготвяне
За слоя от шампанско: 1/4 ч.ч. студена вода и желатина се поставят в малка купа, оставя се за около 3 минути да набъбне, добавя се захарта и се поставя на котлона на слаб огън. Бърка се докато захарта и желатина се разтопят (сместа не трябва да завира). В купа се смесват шампанското и разтворения желатин. Поставя се купата в по-голяма купа, пълна с лед и се охлажда, като се бърка често, докато сместа започне да се сгъстява и добие консистенцията на неразбити белтъци. Добавят се нарязаните на ивици ягоди и внимателно се разбърква. Правоъгълна кексова форма се поставя върху поднос под ъгъл от 45 С. За целта се подкрепя с нещо подходящо. Изсипва се вътре сместа и се поставя в хладилника за около 2 часа докато се стегне напълно.
За ягодовия слой: В малка купа се смесва желатина и 2 с.л. шампанско за 3 минути и след това се разтапя. Ягодите се пюрират с лимоновия сок и се добавя захар на вкус. Прецежда се през ситна цедка, за да се отстранят семките. Добавя се желатина към ягодовото пюре и се разбърква. След като слоя от шампанско се е стегнал напълно, формата се поставя на равна повърхност (по възможност директно в хладилника) и внимателно се изсипва ягодовото пюре. Оставя се в хладилника до пълното стягане на терината - поне 6 часа.
За да се извади терината, формата се потапя за няколко секунди в гореща вода и внимателно се обръща. Реже се на порции и се поднася гарнирана с наколко резенчета пресни ягоди.
За ягодовия слой: В малка купа се смесва желатина и 2 с.л. шампанско за 3 минути и след това се разтапя. Ягодите се пюрират с лимоновия сок и се добавя захар на вкус. Прецежда се през ситна цедка, за да се отстранят семките. Добавя се желатина към ягодовото пюре и се разбърква. След като слоя от шампанско се е стегнал напълно, формата се поставя на равна повърхност (по възможност директно в хладилника) и внимателно се изсипва ягодовото пюре. Оставя се в хладилника до пълното стягане на терината - поне 6 часа.
За да се извади терината, формата се потапя за няколко секунди в гореща вода и внимателно се обръща. Реже се на порции и се поднася гарнирана с наколко резенчета пресни ягоди.
Рецептата е добавена от mimsi на 13 Май 2009 г.
Още рецепти за:
Кремове, парфета и желета ⋅ Желета ⋅ Кремове с горски плодове ⋅ Ягодови кремове ⋅ Кремове с вино и шампанско ⋅ Френска кухня
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
Регистрирай се сега!
или
(не изисква регистрация)
снимки от gkostova04 [Изпробвал рецептата] |
25 Юни 2013 | |
# 3 gkostova04 [Изпробвал рецептата] | Много лек, свеж и вкусен летен десерт! Нямах подходящ съд и го приготвих в малки пластмасови чашки -- не е толкова естетично, но пък на мен ми беше много удобно. Освен това, не прецедих ягодовото пюре от семките, но на мен лично не ми пречат. [Изпробвана] | 25 Юни 2013 |
# 2 zarosit | Изглежда много вкусно! | 28 Май 2009 |
снимки от mimsi [Автор на рецептата] |
13 Май 2009 | |
# 1 mimsi [Автор на рецептата] | Ще изчакам домашните ягоди за да направя този десерт. Изглежда невероятен! Ягодите, които са сега на пазара са безвкусни и доста скъпички | 13 Май 2009 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.