Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Как да си направим домашно шампанско

Как да си направим домашно шампанско

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Шампанско за Нова Година

Домашното шампанско е много интересно на вкус и приятно ще изненада близките ви. Една от рецептите за домашно шампанско изисква 400 грама стафиди, 7 лимона и 400 мед.

Лимоните се нарязват на кръгчета и всяко се обелва от кората и се почиства от семките. Стафидите се измиват, подсушават се и се добавят към лимоните. Медът, който ако е захаросан, предварително се разтопява, се добавя към общата маса и се разбърква, докато от лимоновите резенчета излезе сокът.

В тази смес се добавят 15 литра студена вода, добавя се кората от резенчетата лимон и всичко се кипва. От две кубчета мая и малко брашно с помощта на вода се прави рядко тесто и се налива в не много голямо буренце. Лимоновият сироп се добавя в това тесто, когато изстине.

Напитката ферментира, докато лимоните, стафидите и кората не изплуват на повърхността. Тогава течността се прецежда и се налива в красиви бутилки. Във всяка бутилка се слага парченце лимонова кора и две стафиди.

Бутилките се затварят плътно, дори е добре да се полеят със смола, и се оставят на хладно. След три седмици шампанското е готово. Но ако не се пени достатъчно, трябва да се остави за още една седмица.

Домашно шампанско

Домашното шампанско се съхранява на тъмно хладно място. Домашното шампанско може да се съхранява не повече от една година.

Шампанско може да се направи от всеки вид плодове. Те се смачкват и се изцежда сок, в който се добавя захар. За да направите шампанско от ябълки, са ви необходими жълти ябълки, за да бъде шампанското с красив златист цвят.

На всеки десет литра ябълков сок се добавят три литра вода и килограм и половина захар. Невероятно шампанско се получава от ягоди. Необходими са 5 литра вода на всеки 10 литра ягодов сок и 2 литра захар. Шампанското от малина се приготвя, като на 10 литра сок се добавят 8 литра вода и 4 килограма захар.

В плодовата смес се добавя една шепа фино обелена кора от лимони, добавя се нарязаната сърцевина на три лимона без семките и най-добре е да се остави да ферментира на топло или на слънце. Няколко пъти дневно се разбърква, за да се разтвори захарта.

След четири дни се добавят 3 супени лъжици мая. Четири часа след това трябва да се премести сместа на хладно за седем денонощия. След това се прецежда и се разлива в бутилки.

Шампанското се съхранява най-добре в бутилки от шампанско, тъй като са от дебело стъкло. Най-добре шампанското се съхранява, ако бутилките са разположени с дъното нагоре. Тапата трябва да се закрепи с тел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest