Има ли празник без шампанско?!?


Хубавите поводи и празници в живота ни по правило и традиция се "поливат" с шампанско.Ето и сега в тези дни ,в подготовката на Коледната и Новогодишна трапеза, се взираме първо в цените и после в етикетите със съдържанието на високите зелени бутилки от дебелостенно стъкло,съхраняващи тази тържествено искряща напитка.Знаем ли обаче всичко за него-ШАМПАНСКОТО?

Цветът на виното
Истинското шампанското никога не е червено. То може да бъде бяло или розово, и все пак розовото шампанско представлява само 1% от производството. Върху етикета на розовото шампанско има надпис rose; като правило то е по-силно, по-добре структурирано, при това и по финес не винаги отстъпва на бялото.

Съдържанието на захар
Според съдържанието на захар шампанското се подразделя на 6 категории, при това върху етикета трябва задължително да има съответния надпис. Това може да бъде:
• Extra Brut, Brut Sauvage, Ultra Brut, Brut Integral, Brut Zero (по-малко от 0,6% или до 6 г/л);
• Brut (по-малко от 1,5% или 15 г/л);
• Extra Dry или Extra Sec (1,2-2% или 12-20 г/л);
• Sec (1,7-3,5% или 17-35 г/л);
• Demi-Sec (3,3-5% или 33-55 г/л)
• Doux, или sweet (над 5% или над 50 г/л).
Впрочем, Doux, т.е. сладкото шампанско днес практически не се произвежда, а demi-sec се произвежда във все по-малки количества. Трябва да се отбележи, че и в Sec доста чувствително се усеща наличието на захар и не трябва да се забравя, че захар обикновено се добавя в последния стадий на технологическия цикъл преди всичко, за да се замаскират недостатъците на виното. Затова познавачите предпочитат Extra-brut и Brut, в които не се добавя захар след вторичната ферментация.
Днес специалистите смятат за най-добри вината от 1982, 1985, 1988, 1989, 1990, 1995 години, и не толкова добри от 1992 и 1993 година. Но дори и в най-неблагоприятни години някои винарски изби успяват да направят великолепно вино.
От френските вина шампанското е може би единственото, което си струва вниманието, дори ако не е посочена годината на производство.

Обемът на бутилката

Шампанското се разлива в бутилки с различен обем, всяка от които си има собствено наименование, доста изненадващо, но в повечето случаи е взаимствано от Библията: от бутилка четвъртинка до "Навуходоносор". Най-предпочитаната от гледна точка на качеството и като съотношение на цена и обем е обикновената бутилка (750 мл) и магнум (1,5 л). На празничната маса добре изглеждат и бутилката от 3 или 6 л.

Тип - Обем
Quarter- 18.75 cl
Half-Bottle- 37.5 cl
Bottle- 75 cl
Magnum- 1.5 l
Jeroboam- 3 l
Rehoboam- 4.5 l
Methuselah- 6 l
Salmanazar- 9 l
Balthazar- 12 l
Nebuchadnezzar- 15 l

КРАТКА СПРАВКА
Jeroboam - първият владетел на северното Израилско царство, 931-910 г.пр.Хр.; Rehoboam - син на Соломон, цар на Юда, 922-908г.пр.Хр.; Methuselah - библейски партриарх; Salmanazar - цар на Асирия, 859-824 г.пр.Хр.; Balthazar - владетел на Вавилон, син на Набонид, убит от персите през 539 г.пр.Хр.; Nebuchadnezzar - цар на Вавилон, 605-562 г.пр.Хр.


Сортовете грозде

Като правило, най-фино шампанско се произвежда от сорта Шардоне, при това в този случай върху етикета се отбелязва Blanc de Blancs (буквално "бяло от бели"). Черните сортове - Пино-Ноар и Пино-Мение - дават по-силно вино; ако шампанското се произвежда от такива сортове грозде, то се нарича Blanc de Noirs ("бяло от черни"). Отсъствието на такъв надпис означава, че при производството на шампанското са били използвани както бели, така и поне един сорт черно грозде.
Най-популярните днес марки френско шампанско са: Bollinger, Charles Heidsieck, Krug, Moet et Chandon, G.H. Mumm, Joseph Perrier, Ruinart, Taittinger, Veuve Cliquot-Ponsardin.

Как се поднася?


Шампанското се поднася с температура 6-8°С. Ако има възможност, се охлажда в специален съд, напълнен с вода и лед. Бутилката може да се отваря на масата или като се държи в ръце, макар че най-удобно е това да се прави в самия съд. Отначало се сваля станиола, след което се развива телената оплетка, така нареченото мюзле и едва тогава трябва да се извади тапата или може да се счупи телта, без да сваля станиола.

Все пак трябва да се спазват някои правила:
1. Не си струва преди отварянето бутилката да се обръща и тръска с цел да се изравни температурата на виното: част от него после може да се окаже върху покривката или върху костюмите.

2. За да не се излее шампанското от бутилката, по-добре е тя да се държи под ъгъл около 45°.

3. Не бива да се обръща бутилката срещу хората или към собствените си очи: тапата излита със скорост 13 м/сек. и може да стане причина за сериозни травми.

4. Тапата се придържа с лявата ръка, а с дясната се върти бутилката.

5. По-добре е, ако бутилката не се отваря със силен гърмеж.


Шампанското се налива в неголеми (около 150 мл) чаши, които могат да бъдат високи и тесни (във Франция ги наричат flute), или ниски и широки (coupe). Първите са за предпочитане, тъй като удължават процеса на отделяне на газа. Чашите се пълнят на два пъти до 3/4 от обема им.
Шампанското е универсално, то допуска най-разнообразни гастрономически съчетания. Може да се пие отделно - Brut е добър и като аперитив, a Demi Sec е по-подходящ да се поднесе с десерта или с други блюда. Смята се за класическо съчетанието на шампанско с хайвер, дивеч, ягоди, праскови, круши. Може да се предложи и с морски деликатеси, риба, птици и бяло месо. Не би следвало да се поднася с шоколад, както се прави понякога.

източник на материалите
6 Responses
  1. а Says:

    Благодаря!
    Информацията ми бе интересна и полезна. И съвсем актуална!
    Весели празници и хубави поводи, полети с... шампанско!


  2. Savlena Says:

    Аmazonka,аз ти благодаря,че тук се поспря.А за инфото надявам се,че все нещичко ще научим за ШАМПАНСКОТО и традициите ,свързани с избора и консумацията му.Весели празници и на теб!:)))


  3. САНДО Says:

    Ммм, любимата ми напитка!
    Тази година цените на шампанското са необичайно ниски - намират се бутилки за по 10-12 евро! Е, най-добрите марки са по-скъпички де - поне 30 евро бутилката.
    И внимавайте да не попаднете на фалшификат!


  4. Savlena Says:

    САНДО,благодаря ти за комента!Ами да,шампанското е напитка за истински ценители!:)Тук при нас има евтини ментета,но се намират и оригинални във фирмените щандове и магазини на бг винопроизводителите.Весели и усмихнати празници с оригинални/а не ментета/ и автентични емоции ти желая,САНДО!:)))


  5. Unknown Says:

    Аз няма да откажа и една добра бутилка Prosecco - произведено в областите на Valdobiadene, Conegliano, Treviso или Prosecco.Освен, че има отлични вкусови качества и не е толкова газирано (нека си кажем, че някои видове шампанско направо ти "раздуват" стомаха) това италианско вино е и прекрасен "събеседник" на всякакви ястия с лек вкус - предястия, риба, салати и дори някои видове паста.
    ММММ! Харесва ми, че започваме да си говорим най-накрая за хубавите неща от живота!!!


  6. Savlena Says:

    Kikimorka,а на мен ми харесва,че темата за виното и приоритетно шампанското буди този интерес.Харесва ми също белият сняг дето се сипе на ей такива парцали в момента над Бургас.Харесва ми и това предколедно настроение и очакване.Италианско вино не съм пила още,но щом ти го препоръчваш,съмнение няма,че ще е превъзходно!Весели и топли,рубинени шумящи,или не чак толкоз,но празници!:)))