Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шампанско - дяволското вино

по статията работи: | Прочитания: 2902
И то има своята любопитна и пъстра история
Шампанско - дяволското вино
Източник: Photl

Шампанското е вид пенливо вино, което се произвежда на принципа на вторичната ферментация. Както знаете, то носи името на френската провинция Шампан. Истинското шампанско произлиза само от този район и само то би следвало да се нарича „шампанско“.

 

Неговата история ни връща далече в Средновековието, та дори преди него. Всъщност римляните са първите, които започнали да отглеждат лозя в югоизточната част на Франция. Счита се, че този регион бива „култивиран“ за първи път около V век, вероятно и по-рано. По-късно, собственици на лозята стават църквите и монасите, които произвеждали вино заради Евхаристията.


От друга страна, на коронациите на френските крале винаги присъствало шампанско. Самите „шампанци“ пък искали да създадат вино, което да конкурира бургундското. Днес резултатът от техните експерименти със сигурност би ги задоволил... или изправил на нокти. Особено по време на новогодишната нощ.

 

Иначе, противно на всеобщото схващане, бедениктинският монах Дом Периньон не е бащата на шампанското, но изиграва огромна роля в подобряването на технологията по неговото производство. Най-старото известно шампанско пък се нарича Blanquette de Limoux, също „изобретено“ от бенедиктинците през 1531 година.


Как постигнали пенливия характер? Като го бутилирали, преди да е завършила първата ферментация. И тук историята прави забавен обрат – със самото си „изобретяване“, шампанското бива наречено „виното на дявола“ („ le vin du diable“), защото бутилките буквално експлодирали.

 

Механизмът, който „спасява“ бутилката, бива изобретен доста по-късно, през 1844 година, от Адолф Жексон. Става въпрос именно за характерната за шампанското тапа, на английски наречена muselet.

 

Човекът, отговорен за създаването на т.нар. вторична ферментация, получаваща се когато към готовото вино бъде добавена захар, е английският физик Кристофър Мерет. Тогава този метод бива наречен „méthode champenoise“. Може да се каже, че Мерет извадил голям късмет, защото по това време започнала своеобразна революция при производителите на стъкло.

 

още по темата

 

Шампанското може да се произвежда от три сорта вино: Пино Ноар, Шардоне и Пино Мьоние.

 

В Шампан има повече от 100 големи изби и около 19 000 малки винопроизводители. Представете си, че дейността им се простира на площ от 32 000 хектара! Кой и какъв е производителят, можете да научите от абревиатурите и официалния номер на бутилката.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!